De Duitse staande

 

De Duitse staande korthaar. 

De bekendste Duitse staande hond is de kortharige. Hij geniet al bekendheid sinds de 17de eeuw en was tot halverwege vorige eeuw een zware, heel rustige hond met brakkenbloed.
De kortharige Duitse staander toonde zich een meester in alle jachtvormen. Door kruising met Engelse setters en pointers werd het ras sneller, beweeglijker en temperamentvoller. Hij ontwikkelde zich zelfs tot de ideale jachthond en onderscheidde zich door zijn vlotte speurwerk op uitgestrekte terreinen.

Verder was deze hond bij jagers geliefd vanwege zijn betrouwbaarheid als staande hond en vanwege zijn apporteertalent. Sinds jaar en dag voelt dit ras zich het prettigst als het werk te doen heeft.

De kortharige Duitse staander is namelijk nooit bedoeld als huis- of begeleidingshond. Hij heeft een grondige opleiding nodig, waarbij maximaal gebruik wordt gemaakt van zijn sterke punten.
De Duitse staander is door en door trouw aan  zijn baas en gehoorzaamt die door dik en dun. Hij is vriendelijk en bedaard in de omgang met andere huisgenoten. Daarnaast treedt hij ook op als betrouwbare waakhond.
De kortharige Duitse staander is een grote, krachtige en slanke hond. Zijn korte, dichte en stugge vacht is brul tot zwart en vaak voorzien van witte platen en stippen. Hij kan echter ook wit zijn met bruine of zwarte platen en stippen. Bij zwarte honden ziet men soms! geelbruine aftekeningen poten.

 De Duitse staande langhaar. 

De Duitse Staande Langhaar is niet direct verwant aan de andere Duitse staande hondenrassen. Het is een van de oudste jachthondenrassen, ontstaan uit de vogelhonden die in vroeger eeuwen bij de valkenjacht werden gebruikt.

Ook zweethonden zouden in het ras zijn ingekruist in vroeger tijden.

Later werd er gekruist met Setters en pointers om het type minder plomp en zwaar en derhalve sneller en behendiger te krijgen. Dit is wonderwel gelukt, hoewel daar een zeer zorgvuldig fokbeleid voor nodig is geweest.

 Duitse staande draadhaar

De Duitse Staande draadhaar. Dit ras is nauw verwant aan de kortharige Duitse staander en stamt af van oude Duitse brakken en ruwharige schaapshonden. In de vorige eeuw raakten deze honden door de populariteit van Engelse staande honden enigszins in de vergetelheid.

Door streng selectief fokken en vooral door hoge prestatie-eisen te hanteren, begon men begin deze eeuw deze betrouwbare en robuuste gebruikshonden voor jagers te fokken. Inmiddels bestaan er meer draadharige dan kortharige Duitse staanders.
Qua karakter is de Duitse draadhaar bijzonder betrouwbaar. Hij doet alles voor zijn baas en is buitengewoon lief voor kinderen. Hij past zich in huis zo goed aan, dat men zou vergeten dat hij er is! Tegenover vreemden gedraagt hij zich wantrouwig en alert.

De vacht van de Duitse draadhaar is dicht en draadachtig, de ondervacht is zacht en fijn. Hij is meestal onopvallend bruin, bruin- en zwartschimmel gekleurd. De schouderhoogte mag 60 tot 65 cm zijn.
Bron: Hondencentrum.